26 jun, 2019

Margaret Thatcher

Get Microsoft Silverlight

Uitzenddatum: vr 12 apr 2013 om 10:55 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Margaret Hilda Thatcher, baroness Thatcher (geboren Roberts) (Grantham (East Midlands), 13 oktober 1925 – Londen, 8 april 2013) was een Britse politica. Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij. Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Ze was de eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Van alle Britse premiers in de 20e eeuw heeft zij het langst gediend.

Zij stond bekend als de Iron Lady (Nederlands: IJzeren Dame). Zo was zij voor het eerst aangeduid op 24 januari 1976 door een journalist van de Sovjet-krant Rode ster.

argaret Thatcher werd op 13 oktober 1925 als Margaret Roberts geboren in Grantham in het Engelse graafschap Lincolnshire. Haar vader was Alfred Roberts en afkomstig uit Northamptonshire. Haar moeder heette Beatrice Ethel (geboren Stephenson) en kwam uit Lincolnshire. Zij bracht haar jeugd door in Grantham, waar haar vader twee kruidenierswinkels had. Margaret en haar oudere zus Muriel groeiden op in het appartement boven de grootste van deze twee. Haar vader was zowel actief in de lokale politiek als in de christelijke kerk, waar hij respectievelijk als wethouder (Alderman) en als methodistisch lekenpredikant diende. Margaret werd opgevoed tot een strenge methodiste. Haar vader was afkomstig uit een liberale familie, maar stond - zoals toen gebruikelijk was in de lokale politiek - als een Onafhankelijke verkiesbaar. Hij was in 1945-46 burgemeester van Grantham. In 1952 verloor hij zijn positie als wethouder nadat de Labourpartij de meerderheid in de gemeenteraad van Grantham had verkregen.

Roberts bezocht de Huntingtower Road Primary School en won een beurs voor de Kesteven en Grantham Girls' School. Haar schoolrapporten lieten zien dat zij hard werkte en zich continu verbeterde; haar buitenschoolse activiteiten omvatten onder meer pianospelen, hockey, poëzie-recitals, zwemmen en wandelen. In 1942-1943 was zij hoofdmeisje (headgirl). In haar laatste jaar vroeg zij een beurs aan om scheikunde te studeren aan het Somerville College, een van de colleges aan de Universiteit van Oxford. In eerste instantie werd zij afgewezen, maar nadat een andere kandidaat afhaakte, kreeg zij alsnog een plaats aangeboden. Zij kwam in het najaar van 1943 in Oxford aan, waar zij in 1947 met "Second Class Honours" een Bachelor of Science in de scheikunde behaalde. In haar laatste jaar specialiseerde zij zich onder supervisie van Dorothy Hodgkin in de Röntgenstralings-kristallografie.

In 1946 werd Roberts voorzitter van de Oxford University Conservative Association Ze werd op de universiteit beïnvloed door politieke werken, zoals Friedrich von Hayeks The Road to Serfdom (1944), die ingrijpen in de economie door de overheid als een eerste stap op weg naar een autoritaire staat veroordeelde.

Na haar afstuderen verhuisde Roberts in 1947 naar Colchester in Essex, waar zij als onderzoekschemicus in dienst trad van BX Plastics. Zij werd lid van de lokale Conservative Association. In 1948 woonde zij de partijconferentie in Llandudno bij, als vertegenwoordiger van de University Graduate Conservative Association.

Op de foto Margaret Thatcher (still uit de aflevering)

Feedback

Margaret Thatcher

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook