26 jun, 2019

Jeroen Dijsselbloem

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: vr 29 mrt 2013 om 11:17 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Jeroen Renť Victor Anton Dijsselbloem (Eindhoven, 29 maart 1966) is een Nederlands politicus. Sinds 5 november 2012 is hij minister van FinanciŽn in het kabinet-Rutte II en sinds 21 januari 2013 is hij tevens de voorzitter van de Eurogroep. Eerder maakte hij van 20 november 2002 tot 5 november 2012 deel uit van de Tweede Kamer.

Dijsselbloem studeerde in 1991 af in de landbouweconomie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Vervolgens was hij werkzaam als medewerker van achtereenvolgens de Europese delegatie en de Tweede Kamerfractie van zijn partij, de PvdA. Van 1996 tot 2000 was Dijsselbloem werkzaam op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Op 28 maart 2000 kwam hij tussentijds in de Kamer. Hij hield zich bezig met veiligheid, vreemdelingenbeleid en Grotestedenbeleid. Het verlies van de PvdA bij de verkiezingen van mei 2002 zorgde ervoor dat Dijsselbloem niet herkozen werd, maar in november 2002 kwam hij alsnog terug in de Kamerbankjes, als opvolger van Peter Rehwinkel die het parlement verliet uit onvrede over een lage plek op de nieuwe kieslijst. In de tussenliggende periode was hij in dienst van adviesbureau BMC te Leusden, thans BMC-groep, Amersfoort.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 werd Dijsselbloem wel herkozen. Met partijgenoten Diederik Samsom en Staf Depla voerde hij voor deze verkiezingen campagne als Rode Ingenieurs. Dijsselbloem hield zich sindsdien in de Kamer onder meer bezig met integratiebeleid en illegalenbeleid. Hij zet zich verder onder meer in tegen gewelddadige computergames en seksistische videoclips. Op 6 september 2007 verklaarde Dijsselbloem dat hij graag een wending wil zien in het debat met de islam. Dijsselbloem wees erop dat in het huidige debat te veel wordt gesproken met conservatieve leiders, en dat het debat beter met progressieve moslims kan worden gevoerd.

Dijsselbloem leidde in 2007 een parlementaire onderzoekscommissie naar onderwijsvernieuwingen, de zogenaamde Commissie-Dijsselbloem. De commissie presenteerde op 13 februari 2008 haar bevindingen.

Na het vertrek van fractievoorzitter en partijleider Job Cohen was Dijsselbloem sinds 20 februari 2012 waarnemend fractievoorzitter, tot de uitslag van het interne referendum bekend werd gemaakt. Hij liet weten zich niet te willen kandideren om het fractievoorzitterschap definitief over te nemen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 stond Dijsselbloem op nummer 5 van de kandidatenlijst en werd als dusdanig gekozen. Bij de kabinetsformatie van 2012 was Dijsselbloem de secondant van PvdA-leider Diederik Samsom en onderhandelde hij samen met Mark Rutte en Stef Blok (VVD) over de vorming van een kabinet.

Op 5 november 2012 werd Dijsselbloem minister van FinanciŽn in het kabinet-Rutte II. Sinds half december van datzelfde jaar werd zijn naam veelvuldig genoemd als kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Eurogroep, het overleg tussen de ministers van FinanciŽn van de zeventien eurolanden. Op 18 januari 2013 stelde Dijsselbloem zich als enige officieel kandidaat. Op 21 januari 2013 is hij benoemd. Door deze benoeming zal staatssecretaris Frans Weekers namens Nederland zitting nemen in de eurogroep.

Op 1 februari 2013 nationaliseerde hij SNS REAAL.

Op de foto Jeroen Dijsselbloem (still uit de aflevering)

Feedback