26 jun, 2019

Sharon Dijksma

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: vr 21 dec 2012 om 10:36 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Sharon Alida Maria Dijksma (Groningen, 16 april 1971) is sinds 18 december 2012 staatssecretaris van Economische Zaken in Kabinet-Rutte II. Zij was eerder staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV. Namens de Partij van de Arbeid was zij van 1994 tot 2007 lid van de Tweede Kamer, vanaf 26 oktober 2004 als vicevoorzitter van de fractie van de PvdA. Van 17 juni 2010 tot 20 september 2012 was zij opnieuw Tweede Kamerlid.

Dijksma begon haar politieke carriŤre bij de Jonge Socialisten, waar ze van 1991 tot 1992 als algemeen secretaris in het bestuur zat, en vervolgens tot 1994 voorzitter was. Na het behalen van haar VWO-diploma op het Kamerlingh Onnes College studeerde ze achtereenvolgens rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurskunde aan de Universiteit Twente, maar voltooide beide opleidingen niet. In 1994 werd zij als drieŽntwintigjarige gekozen als Kamerlid, op dat moment de jongste ooit (vanaf 2008 is dat Farshad Bashir). In de Tweede Kamer hield ze zich bezig met Onderwijs en Sociale Zaken. Vanaf 2003 was zij woordvoerster Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking.

Na het vertrek van Marijke van Hees als voorzitter van de PvdA, stelde Dijksma zich in 2001 verkiesbaar als partijvoorzitster. Het partijcongres van de PvdA koos evenwel voor Ruud Koole.

Vanaf 26 oktober 2004 was Dijksma de vicefractievoorzitter van de PvdA, als opvolgster van Jeltje van Nieuwenhoven. In 2005 bracht ze een initiatief-notitie uit over de invoering van gratis openbaar vervoer. In maart 2006 kwam ze in het nieuws toen ze het thuisblijven van een hoogopgeleide vrouw 'kapitaalvernietiging' noemde en ervoor pleitte om deze vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding te laten terugbetalen. Nadat hierop kritiek kwam stelde ze in een reactie dat het haar er vooral om ging dat deze vrouwen hun studieschuld aflossen. In hetzelfde interview sprak ze de ambitie uit om na nieuwe verkiezingen een plek in het kabinet te krijgen.

Ze werd in maart 2007 staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV. Zij was in functie tot april 2010 toen het PvdA-smaldeel het vertrouwen in het kabinet opzegde. In 2007 presenteerde ze de Kwaliteitsagenda Primair Onderwijs Scholen voor morgen. Daarin stond vooral verbetering van het taal- en rekenonderwijs centraal. Ook wijzigde zij de Wet kinderopvang, waardoor er een nieuw stelsel van gastouderopvang kwam. De subsidie voor thuisopvang werd geschrapt, maar gastouderschap op het adres van de gastouder of het adres van de ouders van het kind bleef bestaan. Gastouders moesten wel voortaan aan een opleidingseis en kwaliteitseisen voldoen. De maximumprijs werd verhoogd van vier naar vijf euro per uur.

Op de foto Sharon Dijksma (still uit de aflevering)

Feedback

Menu

Google Nieuws

Twitter