26 jun, 2019

Henk Krol

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: vr 18 jan 2013 om 11:28 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Henk Krol (Tilburg, 1 april 1950) is een Nederlandse journalist, ondernemer en politicus. Hij is fractievoorzitter van de 50Plus-fractie in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij hoofdredacteur van de Gay Krant, een Nederlands homo- en lesbienneblad en Statenlid in Noord-Brabant.

Krol begon zijn carrière bij de VPRO-radio. Via de TROS werd hij in 1977 voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Als grap richtte hij in december 1979 de Gay Krant op. In 1982 schreef hij als eerste Nederlandse journalist over aids. Hij was tevens medeproducent van diverse kunstprojecten en (mede)auteur van onder meer Rick's Report, Hoe vertel ik het mijn ouders? en Uit de Kast. Nadat hij er zelf mee werd geconfronteerd, werkte hij ook mee aan twee boeken over kanker: Buigen als Bamboe en Bekend met Kanker. In tegenstelling tot wat Krol beweert was hij niet de persoon die het initiatief nam voor de Roze Zaterdag in Tilburg.

Krol verzorgde de PR rond de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo- en lesbienneparen. Hij verkreeg hiermee internationale bekendheid. Het initiatief voor de openstelling werd genomen door de jurist Jan Wolter Wabeke.

In 2009 ontving Krol de eerste Jos Brink-prijs vanwege zijn fundamentele bijdrage aan de bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen in Nederland.

In maart 2011 was Krol kandidaat voor 50Plus bij de verkiezingen voor de provinciale Staten in Noord-Brabant en werd als statenlid gekozen. Verder stond hij op de 5e plaats op de kandidatenlijst van die partij voor de Eerste Kamerverkiezingen twee maanden later. Op 4 juni 2012 werd bekend dat Krol als lijsttrekker de ouderenpartij 50PLUS gaat ondersteunen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Het campagnelied was een bewerking van Peter (als Henkie) gezongen door het nu 50+koor van Sweet Sixteen.

Nu Krol in de Kamer zit, heeft hij zijn Statenlidmaatschap opgezegd. Zijn maidenspeech hield hij op 20 september tijdens het debat over de verkiezingsuitslag.

Op de foto Henk Krol (still uit de aflevering)

Feedback