26 jun, 2019

Thermos

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 19 nov 2008 om 13:42 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Portret van Thermos, de grootste homosauna ter wereld. Hoewel Amsterdam allang niet meer Gay Capital is, staat Thermos nog steeds wereldwijd bekend als de homosauna. Bij hoge uitzondering kreeg Michiel van Erp toegang tot deze, normaal geproken gesloten, wereld.

Per jaar brengen tienduizenden homoseksuele mannen uit binnen- en buitenland een bezoek aan de twee filialen van Thermos, het bij het Amsterdamse Leidseplein gelegen saunabedrijf.

Naast een verblijf in de vele saunaruimtes van het complex zijn de mannen er voornamelijk op zoek naar (anonieme) seks. Volgens eigenaar Jan Kuipers zijn alle vormen van seks mogelijk, zolang het op vrijwillige basis is en zolang men het safe doet. Hij heeft daarvoor meer dan honderd sobere hokjes ingericht, alle voorzien van makkelijk afneembare kunststof matrassen en een voorraad condooms.

In de jaren zestig was Kuipers' bedrijf een waar toevluchtsoord voor homo's. In die tijd was het in het openbaar voor je homoseksualiteit uitkomen nog niet mogelijk en in Thermos kon je mede-homo's ontmoeten zonder dat iemand je lastig viel of vragen stelde. De afgelopen vijftien jaar is de clientele van de sauna veranderd. De opkomst van aids zorgde voor een behoorlijke vermindering van de behoefte aan anonieme seks. En met de komst van internetdaten lijken jonge bezoekers de sauna niet meer nodig te hebben in hun zoektocht naar lust.

Ondanks deze ontwikkelingen blijft het druk in Thermos. De Nederlandse bezoeker vergrijst weliswaar, maar er is de laatste jaren een geheel nieuwe doelgroep ontstaan: allochtone mannen. De homo-emancipatie binnen deze groep staat nog in de kinderschoenen en de afgeschermde wereld van Thermos biedt hen de mogelijkheid zichzelf te zijn.

Hoewel er een principe van anonimiteit geldt kreeg Michiel van Erp toch toegang tot Thermos. Hij sprak er met Jan Kuipers en enkele vaste bezoekers. Zij vertellen hem wat de codes zijn in homosaunaland, en hoe aids, de opkomst van de multiculturele samenleving en het internetdaten Thermos veranderd hebben.

Op de foto twee mannen in de sauna (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

Thermos

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook