25 apr, 2019

Mary Zeldenrust-Noordanus

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 2 nov 2005 om 13:29 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Mary Noordanus, beter bekend als Mary Zeldenrust-Noordanus ('s-Gravenhage, 8 april 1928 - Rotterdam, 14 januari 1984) was psycholoog-psychotherapeut en (in de periode 1962-1969) voorzitter van de NVSH.

In die functie was ze medeoprichter van het NISSO en betrokken bij de afsplitsing van de consultatiebureaus van de NVSH naar de Rutgers Stichting.

Zij ontpopte zich in de loop der tijd eveneens als een groot voorstandster en -vechtster van de totale vrijgave van (bijna) alle pornografie.

In haar laatste levensfase – Mary Zeldenrust overleed uiteindelijk aan de gevolgen van borstkanker – heeft zij zich bijzonder ingespannen voor nader onderzoek naar de relatie tussen kanker, de menselijke psyche en diverse omgevingsfactoren. Eén van de terugkerende patronen die zij daarbij, mede op grond van de eigen biografie, op het spoor kwam was die van de complementariteit tussen uitgesproken introverte resp. extraverte karakterstructuren, en de typische hart- c.q. kankerpatiënt, de dynamiek tussen stressor en gestresseerde, alsmede de invloed van zelfontplooiing op helingsprocessen.

Op de foto Mary Zeldenrust-Noordanus (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

Mary Zeldenrust-Noordanus

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook