26 jun, 2019

Maximiliaan Drenth

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 13 apr 2011 om 12:05 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Maximiliaan (Max) Drenth, pseudoniem Maxim Februari, geboren als Marjolijn Drenth (Coevorden, 23 februari 1963), is een Nederlands filosoof, schrijver en columnist. Drenth publiceerde eerder onder de namen M. Februari, Marjolijn Februari en M. Drenth von Februar. Hij werd als vrouw geboren en leeft sinds 2012 als man.

Marjolijn Drenth studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari haar eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor zij het daaropvolgende jaar de Multatuliprijs ontving. In 2007 volgde De Literaire Kring. Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant; sinds augustus 2010 doet zij dat voor NRC Handelsblad.

Omdat zij volgens eigen zeggen te jong was om de rest van zijn leven proza te schrijven, aanvaardde Drenth in 1991 een positie als aio aan de Katholieke Universiteit Brabant. Zij deed onderzoek naar economie en ethiek, wat resulteerde in de dissertatie Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek, Amartya Sen en de Onmogelijkheid van de Paretiaanse liberaal. Dit proefschrift werd genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs.

Ook De Literaire kring, over een elitair leesclubje dat door het lezen van een populaire roman geconfronteerd wordt met zijn eigen morele gedrag, kwam op de shortlist van De Gouden Uil. Het boek werd ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2008 ontving Drenth de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre.

De grootvader van Drenth was 'fout' in de Tweede Wereldoorlog, omdat hij dienst had genomen in het Duitse leger. Het gezin van de moeder van Drenth was daardoor voor lange tijd statenloos. Volgens Drenth heeft de episode invloed gehad op haar opvattingen over recht, moraal en over de "ingewikkeldheid van die dingen"

Op de foto Maximiliaan Drenth (still uit de aflevering)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter